Testy DNA potvrdili identitu dvoch nezvestných žien

23.05.2011 Celý región

Ilustračné foto SITA/Viktor ZamborskýBRATISLAVA 23. mája (WEBNOVINY) - Testy DNA potvrdili, že dve ženské telá, ktoré polícia našla 18. mája v lesoch v okolí Kysaku, patria Lucii Uchnárovej zo Sniny a Elene Gudjákovej z Oravského Veselého. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Obe dievčatá boli nezvestné od minulého roka, ich zmiznutie sa spája s prípadom údajného kanibala Mateja Čurka.

Polícia vyšetruje obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy v štádiu prípravy, ako aj obzvlášť závažného zločinu vraždy v štádiu pokusu na policajta. Pri domových prehliadkach zaistila u Mateja Čurka, podozrivého z týchto skutkov, množstvo výpočtovej techniky. Experti prelomili heslá a šifry a dopracovali sa k GPS údajom, fotkám a e-mailovej komunikácii. V stredu 18. mája na základe zistených GPS súradníc našli lokality, ktoré si Čurko označil. Na jednom z miest objavili pník so sviečkou, ktoré pripomínali oltár, na ďalšom mieste boli ukryté skoby, laná, a čakan. Polícia našla v plytkom hrobe dve ženské telá, ktoré boli zakryté fóliou a pochované vedľa seba.

Údajného kanibala Mateja Čurka zadržali policajti pri akcii po tom, ako sa skontaktoval so švajčiarskym samovrahom, ktorý plánoval byť jeho obeťou. Incident sa odohral v utorok 10. mája dopoludnia pri obci Kysak v okrese Košice - okolie. Polícia mala už skôr avízo, že na internetový inzerát samovraha zo Švajčiarska odpovedal Slovák z obce Sokoľ v Košickom okrese. Ten Švajčiarovi sľúbil, že ho v lese pri Kysaku zabije. Podľa plánu mal potom mäso nakoreniť, aby telo nerozniesla zver, a postupne ho konzumovať. Cudzinec sa však zľakol a všetko oznámil polícii. Namiesto Švajčiara pricestoval vlakom do Kysaku policajný agent a stretol sa s Čurkom. Ten mal pri sebe veľký plecniak a potvrdil agentovi, že má pri sebe pílky, nože, korenie, ako aj tabletky, ktorými ho mal uspať skôr než ho zavraždí. Keď chceli muža zatknúť, strhla sa prestrelka. Policajti zasiahli podozrivého niekoľkými ranami, pričom údajný kanibal na policajtov vystrelil sedem rán. Jedna z jeho striel zasiahla policajta. Čurko zomrel dva dni po incidente, 12. mája. Postrelený policajt stále leží v košickej nemocnici a je mimo ohrozenia života. Okolnosti prípadu sú v štádiu vyšetrovania.
 

Vyberte región